Proč je v každé lékárně jiný doplatek?

20.03.2012 15:41

Protože v lékárenství platí tvrdá ekonomická pravidla. Což znamená: kolik toho koupíš, takovou dostaneš cenu.

Například koupíš do lékárny deset balení, dáme ti tři balení zdarma k tomu, a tím ti snížíme cenu.

A tak se mi třeba na vesnické lékárně stalo, že jsem lék do lékárny nakoupila za 300Kč, pojišťovna hradila 220Kč. Pacient by měl doplatit minimálně 80Kč. Nicméně v jiné lékárně nedoplácel nic (tedy oni měli cenu 220Kč, ve které měli promítnutou i svoji marži a já za 300Kč teprve nakoupila!). Potřebovala jsem jedno balení tohoto léku za čtvrt roku, takže jsem nemohla odebrat oněch deset balení, abych mohla snížit cenu. Psala jsem tehdy na ministerstvo zdravotnictví, že mi příjde krajně nemorální, že babička musí zaplatit doplatek, protože nemůže moc chodit a do města do lékárny, kde je lék bez doplatku, ona není schopna dojet. Z ministerstva mi tehdy odepsali, že v tom nevidí problém..

Co myslíte, proč firma dává bonus za velký odběr jen té lékárně, která její lék odebere ve velkém množství (čímž ji sníží cenu)? A proč taková firma nesníží cenu svého léku plošně pro všechny lékárny? Aby měl každý pacient stejný přístup k léku se stejným doplatkem, ať bydlí na vesničce nebo ve velkoměstě?

Věřte, že lékárnická komora a "obyčejní" lékárníci chtějí řadu let stejný doplatek v každé lékárně! Ovšem prostě již hromadu let se jim to nedaří prosadit..možná ke stejnému doplatku v každé lékárně pomůžete Vy, pacienti, tlakem na svého politika, když se Vám přestane chtít jezdit hromadu kilometrů pro lék s jiným doplatkem než má lékárna, kterou máte přes cestu a kde jsou sice na Vás hodní, ale...