Alkohol stejně jako čokoláda
Alkohol je v jednom stejný jako čokoláda!
Možná znáte tu situaci:
- Odlomíte si čtvereček čokolády, více čokolády sníst nechcete, čokoládu dáte do skříňky a odlomený čtvereček sníte...
...ale, jen co čtvereček sníte, máte naprosto silný pocit, sníst další čtvereček - jdete do skříňky, odlomíte si další čtvereček čokolády, už opravdu poslední, čokoládu dáte do skříňky a druhý odlomený čtvereček sníte...
..a tak pokračujete dokolečka dokola, až sníte celou čokoládu...v mozku se Vám uvolňoval tzv. beta endorfín, který právě nabudil ten příjemný pocit a neschopnost přestat, dokud nějaká čokoláda je...
- U závislých na alkoholu, když se napijí trošky alkoholu, se v mozku uvolní stejný beta endorfín, jako když se snědl, v situaci nahoře, opakovaně čtvereček čokolády! Bohužel, kromě onoho beta endorfínu se v mozku současně odehrají další děje....třeba aktivace stejných míst v mozku, jako když člověk bere heroin:-(
A proto, být závislý na alkoholu, dostat chuť na trošku alkoholu a "rozpít se", je taky možné, že se skončí akutně v nemocnici...což člověk závislý na alkoholu rozhodně neplánoval, ani si to nepřál...To se člověku, který snědl nakonec celou čokoládu a přidal i tu druhou, co byla ve skříňce, s vysokou pravděpodobností nestane, aby jej kvůli snězení čokolád hospitalizovali...
A proto, být závislý alkoholik, který dostane chuť a nenapije se nebo se napije opravdu jenom jednou a zvládne si více nedat - to je VELKÝ FRAJER/ FRAJERKA - protože odolat, to je horší, než výstup na K2 bez kyslíku!