Kyselina listová v potravinách, v kuchyni
KYSELINY LISTOVÁ V POTRAVINÁCH, v kuchyni a v našem trávicím traktu
Na 100g množství potraviny množství kyseliny listové v µg
Žito 60
Slunečnicová semínka 227
Hrách 65
Brokolice 71
Červená řepa 109 (Pozor, barví moč!!)
Špenát 194
Mandle 58,7
Čočka 433
Pistácie 58
Zelí 43
Kukuřice 45,8
Chřest 128
Lískové ořechy 71,8
Sója 375
Pšenice 41
Pór 64
Arašídy 240
Fazole 388
Oves 56
Hlávkový salát 136
Avokádo 62
Dobrým zdrojem jsou také vnitřnosti a vejce.1)
V mase, rybách, mléku a mléčných výrobcích je obsah kyseliny listové relativně nízký.1)
Kyseliny listová je rozpustná ve vodě, termolabilní (= zvýšením teploty se rozkládá) a je citlivá na světlo.
Během skladování potravin a jejich zpracováním je nutno počítat se ztrátami, u monoglutamátu až do 70%, u polyglutamátů okolo 50%. Celkové ztráty z potravin se pohybují v rozmezí 10 - 70%, v průměru okolo 35%.1)
Pokud kyselinu listovou sníte ve smíšené stravě, do těla se Vám dostane přibližně 50% toho množství kyseliny listové, kterou jste snědli (zbytek vykadíte); synteticky vyrobená kyseliny listová (= monoglutamát) se do těla vstřebá prakticky celá.1)
ZDROJ:
1. Stránský M.: Preventivní účinky kyseliny listové Interní Med. 2011; 13(4): 159-162