Vápník

Vápník je nejvíce zastoupený minerál v lidském organismu, tvoří okolo 1,5 % tělesné hmotnost.

Z 99 % je vápník uložen v kostech, zbývající 1 % se významně podílí na fungování organismu.

 

Vstřebání vápníku je sníženo alkoholem, kouřením, kávou (ale jen při vysokém množství kávy, nad 1 litr).

Vstřebání vápníku také sníží špenát, reveň, zinek, železo - proto se nemají jíst najednou s vápníkem, ale v časovém rozestupu od vápníku.

 

Stavba kostí se stále vyvíjí.

Proto je důležitý pravidelný a přiměřený fyzický pohyb, kdy se kost pohybem zpevňuje. (Proto si např. lidé, kteří rozbíjí hranou ruky cihly, neublíží - tréninkem se kost v místě námahy "zahušťuje".)

 

Je důležitý PRAVIDELNÝ příjem vápníku!

Pro každý věk je jiná doporučená denní dávka vápníku. Např. po 51.roku je to 800mg vápníku za den, u žen po menopauze 1300mg vápníku za den, u těhotných 1200mg vápníku za den, ve věku 25 - 51. let 900mg vápníku za den, ve věku 15 - 19. let 1200mg vápníku za den, atd.1)

POZOR, ohroženi nedostatkem vápníku jsou STARŠÍ LIDÉ, ženy v menopauze a před ní, lidé, kteří nechodí na slunce, lidé, kteří málo jí (drží diety), těhotné, rychle rostoucí děti, lidé s nižší pohybovou aktivitou!!!

 

Vitamín D.

Vedle vápníku je důležitý také vitamín D, který s vápníkem spolupracuje.

Vitamín D se může v organismu vytvořit. K denní dávce vitamínu D stačí sluneční osvit kůže obličeje a rukou po dobu 20 - 25 minut!! Při nedostatečném slunečním svitu je třeba přívod vitamínu D potravou. Bohatým zdrojem vitamínu D je rybí tuk. Při nedostatku vitamínu D lékař předepisuje léky obsahující vitamín D.

 

 

Denní potřeba vápníku (900mg) je např. v těchto potravinách:1)

100g tvrdého sýra

300g sójové boby

300g mozarela

700g bílý jogurt (Např. jogurt Hollandia uvádí 125mg vápníku ve 100g jogurtu, Jihočeský tradiční jogurt uvádí 190mg vápníku na 100g jogurtu)

800g mléko

 

Obsah vápníku v některých potravinách:2)

(Množství vápníku na 100g potraviny)

Mandle 266mg

Fazole 240mg

Sója 277mg

Zelí 47mg (studie ukazují, že se vápník ze zelí vstřebá lépe než z mléka)2)

Brukvovitá zelenina (brokolice, kapusta, květák, růžičková kapusta, kedluben, čínské zelí) 35 - 77mg

 

 

Některé volně prodejné léky v ČR obsahující vápník:

 

Před užitím léku si pečlivě prostudujte příbalový leták nebo se poraďte se svým lékařem či lékárníkem!

Calcium 500mg Pharmavit. Obsahuje 1.250mg calcium carbonas (= 500mg Ca2+) + riboflavin (vitamín B2) v jedné šumivé tabletě.

Calcium šumivý Slovakofarma. Obsahuje 300mg calcium carbonas + 2,94g calcium glubionas (= 500mg Ca2+) v jedné šumivé tabletě.

Calcium Sandoz Forte 500. Obsahuje 1.132mg calcium lactogluconas + 875mg calcium carbonas (= 500mg Ca2+) v jedné šumivé tabletě.

Calcii carbonici 0,5 tbl. Obsahuje 500mg calcium carbonas.

Biomin H. Obsahuje calcium carbonas a další látky (= 1110mg Ca2++ 15mg Mg2+(hořčík) + fosfor 1,8mg + mikroprvky) v jednom sáčku.

Calcichew D3. Obsahuje 1.250mg calcium carbonas (= 500mg Ca2+) + vitamín D3 200IU v jedné žvýkací tabletě.

Caltrate Plus. Obsahuje 1.512,82mg calcium carbonas (= 600mg Ca2+) + vitamín D3 200IU + 66,31mg MgO (= 40mg hořčíku) + 9,33mg ZnO (= 7,5mg zinku) + 5,54mg Mangan sulfas monohydricus (= 5,54mg manganu) + 1,25mg CuO (= 1mg mědi) + 2,23mg tetraboritanu sodného decahydricus (= 250 mikrogramů bóru)

 

 

Poznámka:

Není hořčík bez vápníku!!

Je potřeba mít v organismu oba minerály v rovnováze.

 

 

 ZDROJ:

1. Wilhelm, Z.: Co je dobré vědět o vápníku, Praktické lékárenství, 4/ 2007

2. Pamplona-Roger, G.D.: Encyklopedie léčivých potravin, Praha 2005