Starší lidé, lidé v nejlepších letech, staří lidé a jídlo
Staří lidé a jídlo.
Starý člověk potřebuje všechny potraviny tak jako mladší, tedy i bílkoviny i ovoce a zeleninu.
Starší lidé bývají
moc hubení – špatně se jim polyká, bolí je čelistní klouby při kousání, mají problémy s protézou, po některých lécích mohou trpět nechutenstvím nebo pocitem na zvracení, zapomínají, špatně se jim chodí, a tak si nejsou schopni nakoupit nebo uvařit, popř. mají problém dojít na záchod, mají pocit, že dovoz jídla ze stravovacích provozů znamená jejich nesoběstačnost.
moc obézní s velkým úbytkem svalů – mají dobrou chuť k jídlu, ale omezenou pohyblivost (např. bolesti kloubů)
Faktory, které ovlivňují výživu ve starším věku:
Potřeba bílkovin je u starších osob obdobná u všech věkových kategorií, tedy i nad 65let. Bylo prokázáno, že 12-30% žen ve věku nad 65let má chronicky nižší příjem méně než 30g bílkovin denně, u mužů je tento nedostatek v potravě méně častý (vyskytuje se u 6-16% mužů).
Některé léky, ale taky poruchy rovnováhy minerálů a vitamínů v těle (= nedostatek draslíku (!pozor, jeho nadbytek také škodí!), nedostatek vitamínu B6, železa, vápníku, zinku mohou nepříznivě ovlivňovat sucho v ústech.
Pálení v ústech může být příčinou cukrovky, nedostatku vitamínů skupiny B, nedostatku kyseliny listové, alergií, nedostatku železa, systémové (= celotělové) onemocnění pojiva (= chrupavky, klouby). Samotné pálení může obtěžovat natolik, že omezuje příjem jídla a dokonce i tekutin.
Poruchy polykání jsou ve vazbě na poškození peristaltické vlny (= toho, jak se potravina posunuje) horní části trávícího traktu.
Fyziologické změny
S věkem (od 45.roku u mužů, u žen od 48.roku) dochází ke změnám v zastoupení tukové a svalové tkáně ve prospěch tukové tkáně, kdy se tuk hromadí v oblastech prostoru břicha a orgánů. Průměrné zastoupení svalové hmoty je u populace nad 65let kolem 12-18%.
V souvislosti s poklesem výkonu svalů dochází také k poklesu energetických nároků (o 350-750 kcal/den; ale dostatek bílkovin ve stravě je nutný i ve starším věku!!)
Doporučení o množství přijatých tekutin je velmi individuální. Záleží na funkce ledvin, přítomnosti různých onemocnění (např. těžká forma ischemické choroby srdeční), okolní teplotě, atd. Velmi obecně se dá doporučit 1,5litru tekutiny + 10mililitrů na každý kilogram hmotnosti nad 20kg.
Doporučené množství vitamínů a minerálů pro věk nad 50let je:
Vitamín A: 800 – 1000mikrogramů (Pozor, vitamínem A se můžete předávkovat; aby se vám vitamín A vstřebal, musíte jej jíst spolu s tukem, protože je rozpustný v tucích (proto nejíst samotnou mrkev, ale třeba s namazaným chlebem;-)
Vitamín D: 5mikrogramů (více o vitamínu D naleznete zde a zde a zde)
Vitamín E: 8-10mg (více naleznete zde)
Vitamín K: 65-80 mikrogramů
Thiamin (= B1): 1-1,5miligramů
Riboflavin (=B2): 1,2-1,4miligramů
Niacin 12-15miligramů
Pyridoxin (=B6): 1,6-2 miligramy
Kyselina listová: 180-200mikrogramů (více naleznete zde)
Kyselina askorbová (= vitamín C): 60mg (více naleznete zde)
Biotin: 30-100mikrogramů
Kyselina pantothenová: 4-7miligramů
Vápník: 800mg (více naleznete zde a zde a zde a zde)
Železo: 10mg (více naleznete zde)
Zinek: 10-15mg (více naleznete zde)
Měď: 1,5-3mg (více naleznete zde)
Selen: 55-70 mikrogramů
Hořčík: 280-350mg (při sportu se hořčík spotřebovává a potřebujete jej více; více naleznete zde a zde)
Chrom: 50-250mikrogramů
V důsledku hladovění dochází k rychlému vyčerpání zásob energie a tělo začne rozvíjet deficitní zdroje pro zajištění dostatku energie pro svůj provoz. Rozvoj je velmi rychlý – s nástupem během hodin až dnů. Nevýhodou je, že se velmi rychle vyčerpá schopnost využít cukry a tuky a tělo, aby mu zůstalo potřebné množství energie začíná využívat a tedy spotřebovávat vlastní bílkoviny (= svaly). Při těžkém stavu hladovění (katabolismu = odbourávání) může dojít ke ztrátám až 300g svalu denně!! Zároveň může dojít ke tvorbě otoků z nedostatku bílkovin (viz. velká bříška u hladovějících dětí v Africe; obejm tedy zůstává stejny, ale v těle máte vodu z hladovění a svaly „jdou“ pryč! Přitom svaly přirozeně potřebujete, aby jste mohli chodit, protože svaly nosí kostru!!)
Denní doporučený příjem u stabilizovaného seniora je stanoven na 25-30kcal/kg hmotnosti/ den. Při zátěži a rehabilitaci stoupá.
Obsah bílkovin by se měl pohybovat nad 1g/ kg hmotnosti (více viz. zde a zde), obsah vápníku kolem 1g/den (více zde a zde), objem tekutin jistě nad 1,5litru (až 3litry) během 24hodin (pít během dne po malých dávkách!! Ne litr najednou a pak půl dne nic nepít!!)
Bílkoviny:
Denní příjem 1,2g (jiný zdroj uvádí nad 1g) na kg tělesné hmotnosti a den (pokud lékař neřekl, že kvůli nemocným ledvinám je nutné příjem bílkovin omezit!)
Pokud je organismus zatížen – třeba revma, zánět kloubů, jiné záněty, operace, úraz, hojení (např. zlomenin) – STOUPÁ potřeba bílkovin na 1,5g na kg tělesné hmotnosti a den.
Obsah bílkovin v potravinách (viz.zde a zde):
100g bílkoviny je v 5 velkých porcích masa nebo ryby, 3litry mléka nebo jogurtu, 1kg tvarohu, půl kg tvrdého sýra
Přípravky (pijí se, např. brčkem) Protifar, Fortimel, Resource Protein Plus (lze zakoupit v lékárně; uvádím jen některé - nevím, které jsou aktuálně dostupné na českém trhu. Jde o skvělou alternativu pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou jíst!! Jsou i varianty "bez tuku" pro pacienty s nemocnou slinivkou, kteří mají mít beztukovou dietu.)
Energie:
25 -30 kcal na kg tělesné hmotnosti. Při zátěži a rehabilitaci stoupá.
Přípravky (pijí se, např. brčkem) Fantomalt, Calogen, Nutridrink, Resource Energy (lze zakoupit v lékárně; uvádím jen některé - nevím, které jsou aktuálně dostupné na českém trhu. Jde o skvělou alternativu pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou jíst!! Jsou i varianty "bez tuku" pro pacienty s nemocnou slinivkou, kteří mají mít beztukovou dietu).
Situace vedoucí k poruchám příjmu jídla |
Následky |
Nechutenství |
Pokles příjmu jídla |
Pokles chuti, změny chuti, pálení v ústech, málo vitamínů |
Pokles příjmu jídla |
Změny množství slin (záněty, léky,..) |
Pokles příjmu jídla |
Potíže s rozmělněním potravy (špatné zuby, špatné protézy, bolesti čelistních Kloubů, afty, herpes vir, kandidózy |
Porucha mechanického zpracování jídla (= špatně se vstřebá, dlouho leží ve trávicím traktu |
Onemocnění zubů (zhoršené hojení po vytrhnutí zubu, komplikace s vytržením zubu) |
Porucha mechanického zpracování jídla (= špatně se vstřebá, dlouho leží ve trávicím traktu |
Onemocnění dásní (parodentóza) |
Porucha mechanického zpracování jídla (= špatně se vstřebá, dlouho leží ve trávicím traktu |
Polykací potíže |
Porucha transportu jídla (= posunu) |
Změny peristaltiky v horní části trávicícho traktu (= změny pohybu stravy) |
Porucha transportu jídla (= posunu) |
Onemocnění trávicího traktu (vředy, zánět žaludku, infekce Helicobacter pylori, bezdůvodné užívání blokátorů protonové pumpy (= omeprazol, pantoprazol, apod.) |
Porucha transportu jídla (= posunu) |
Poruchy sekrece trávicích enzymů (např. při potížích se žlučníkem) |
Poruchy trávení, nedostatek |
Špatné vstřebání, netolerance některých potravin, malá kyselost v žaludku |
Poruchy trávení, nedostatek |
Zácpa (málo tekutin, málo vlákniny, nehybnost), zmenšení množství neuronů myenterického plexu |
Poruchy trávení, nedostatek |
Průjmy |
Poruchy trávení, nedostatek |
Nádory |
Poruchy trávení, nedostatek |
Onemocnění ledvin |
Metabolické změny (např. nadbytek kyseliny močové) |
Cukrovka, onemocnění štítně žlázy |
Metabolické změny (např. nadbytek cukru v krvi) |
Kognitivní onemocnění (= „jak je čiperný mozek“ – zapomínání, |
|
Neurologická onemocnění (= nervových vláken, která probíhají v celém těle) |
Porucha až neschopnost příjmu potravy |
Další důvody – domovy důchodců, LDN, ústavy |
Následek je podle toho, jaký problém převáží |
Imobilita (= že se sám nehýbe) a závislost na jiné osobě |
Nechutenství, manuální neschopnost |
Velké množství užívaných léků, které mohou způsobit anorexii |
Nechutenství, manuální neschopnost |
ZDROJ:
Malá E., Krčmová I., Burešová E., Jurašková B.: Výživa ve stáří; Interní Med 2011, 13 (3), 111-116