Množství vlákniny v některých potravinách
U dospělých je doporučen denní příjem vlákniny 25-30 gramů za den.
Na 100 gramů potraviny množství vlákniny v gramech (tj. když sníte 100g otrub, do těla by se mohlo dostat 45 gramů vlákniny)
Otruby 45
Lněné semínko 38
Sója a fazole 18
Zelený hrášek 12
Listový špenát 7
Sušené fíky 12
Celozrné pečivo 10
Ovesné vločky 7
Rybíz 6
Hrášek 5
Zelené fazolky 3
Mrkev 3
Zelí 3
Brokolice 3
Květák 2
Rozinky 35
Sušené švestky 17
Mandle 15
Švestky 4
Nízký obsah vlákniny: chřest, květák, celer, brambory bez slupky, ředkvička, pečivo z bílé mouky, bílá rýže, těstoviny z bílé mouky, cuketa, rajče, meruně, banány, třešně, hroznové víno, broskev, ananas, meloun
ZDROJ: BC Cancer Agency Care and Research, Oncology Nutrition